Bel ons nu
0512 350 500

Volg ons

facebook twitter

<< Terug

Kabinet opent fonds voor asbestsanering

Datum: 17 oktober 2019Kabinet opent fonds voor asbestsanering

Er komt per volgend jaar een fonds waar huiseigenaren geld kunnen lenen om hun asbestdak te verwijderen. Dit fonds loopt tot 2028, om mensen te stimuleren op korte termijn in actie te komen, zegt staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur. Het fonds wordt betaald door het Rijk, provincies, gemeenten en banken.

De Eerste Kamer blokkeerde afgelopen zomer een verbod op daken met asbest. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen, vond de Eerste Kamer. Het voorstel voor een verbod leidde ook tot protest van huiseigenaren.

‘Niet verplichten maar verleiden’

Nu wil de staatssecretaris met het fonds eigenaren helpen hun asbestdak te vervangen. "We gaan dus niet meer verplichten, maar verleiden", zegt Van Veldhoven. "Hoe ouder een dak is, hoe meer asbestvezels het loslaat. Die kunnen dus in de tuin komen en daarmee worden de daken elk jaar een stukje gevaarlijker."

De Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen reageert positief op de komst van het fonds. Vooral met de huidige rentestand "begint het voor heel veel mensen mogelijk te worden om hieraan mee te doen", zegt voorzitter Rob Ekkers. Wel wil de groep dat gemeenten een regierol op zich nemen. "We hebben grote projecten nodig waarbij een complete wijk wordt aangepakt. Niet één huisje en volgend jaar het huis van de buren. Dat is ontzettend inefficiënt en geeft constante overlast."

Om asbest verder uit te bannen gaan verzekeraars asbestdaken in de toekomst uitsluiten. "En met een onverzekerd asbestdak kun je geen hypotheek krijgen", zegt Van Veldhoven.

Gevels meefinancieren

Ook het meefinancieren van het saneren van asbestgevels zal via het fonds mogelijk worden. Wanneer een woning zowel een asbestdak als een asbestgevel heeft, ligt het volgens de initiatiefnemers voor de hand dit in zijn geheel aan te pakken. De optie wordt meegenomen in het ondernemingsplan voor het landelijke fonds, dat binnenkort wordt opgesteld. 

Mede door een inmiddels afgelopen subsidieregeling (75 miljoen euro, maximaal 25.000 euro per adres) is de afgelopen drie jaar ruim 33 miljoen vierkante meter aan astbestdaken gesaneerd. Overigens ligt er uit de Voorjaarsnota nog 5 miljoen euro voor de aanpak van asbest vanwege duurzaamheid. Van Veldhoven laat weten dat ze gaat kijken hoe dat geld kan worden ingezet ‘voor ondersteuning van de minst draagkrachtige eigenaren van daken’.

Asbestvezels kunnen ernstige longziekten veroorzaken. Elk jaar overlijden zo'n duizend mensen aan de gevolgen van het inademen van asbestvezels. Asbest is inmiddels al meer dan 25 jaar verboden. Het wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten, maar werd vroeger veel gebruikt als onder meer bouwmateriaal, veelal in daken.

Geschreven door: Redactie Vastgoed
Bron: NOS

EMKA-Makelaardij