Bel ons nu
0512 350 500

Volg ons

facebook twitter

<< Terug

Invoering nieuw energielabel half jaar uitgesteld

Datum: 17 januari 2020Invoering nieuw energielabel half jaar uitgesteld

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en voor het nieuwe energielabel worden per 1 januari 2021 ingevoerd in plaats van per juli 2020. Dat schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze nieuwe eisen zorgen voor betere energieprestaties van nieuwe gebouwen.

Om de BENG-eisen te kunnen berekenen, is software nodig. Deze rekensoftware wordt door de markt ontwikkeld. Ondanks het harde werken van de partijen was de software eind 2019 nog niet gereed. Dit komt vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800.

Minister stemt in met verzoek bouwsector

Neprom, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN en BNA hebben daarom gevraagd om de BENG-eisen per 1 januari 2021 in te laten gaan in plaats van 1 juli 2020. Omdat zorgvuldigheid voorop staat bij de invoering en om de partijen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regels, heeft minister Knops hiermee ingestemd.

Energieprestatie

Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen, wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar en geeft een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.

Het huidige energielabel telt zeven categorieën: A tot en met G. Aan de energiezuinige kant komen daar vier labels bij: A+, A++, A+++ en A++++.

Bron: Rijksoverheid
Geschreven door: Vastgoed Actueel
 

EMKA-Makelaardij