Bel ons nu
0512 350 500

Volg ons

facebook twitter

<< Terug

Energielabel bij verkoop

Datum: 12 maart 2019Energielabel bij verkoop

Energielabel bij verkoop van een huis 
Een energielabel van een woning zegt iets over de energiezuinigheid van die woning.
Als gevolg van Europese regelgeving is het al sinds 2008 verplicht een energielabel te leveren bij verkoop of verhuur van een woning of bedrijfspand.
 
Wat zegt het energielabel over het energieverbruik van een woning?
Het label is verdeeld van klasse A t/m G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Een energielabel geeft globaal aan hoe goed een woning geïsoleerd is en hoe zuinig de installaties zijn. De energierekening daarentegen hangt af van hoe zuinig je stookt, hoe het verbruik is van warmwater en ook hoe intensief er elektrische apparaten worden gebruikt.
 
Voorlopig energielabel omzetten
Sinds 2015 hebben alle woningeigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Dit label is gebaseerd op algemene kenmerken zoals het bouwjaar en woningtype. Het voorlopige label is echter niet genoeg bij verkoop van uw woning. Dan is het nodig dat het label van voorlopig wordt omgezet in definitief. Dit kunt u grotendeels zelf regelen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Door het  invullen van een aantal vragen en het aanleveren van bewijsmateriaal. Het is vrij eenvoudig.  
 
Zijn de labels die gepubliceerd worden betrouwbaar?
Mijn ervaring is dat dit niet altijd het geval is. Ten eerste worden er vrij algemene vragen gesteld en ten tweede is er nauwelijks controle. Het komt ook voor dat een woning goed geïsoleerd is, maar dat de eigenaar het niet kan bewijzen. Kijk ook bij een advertentie van een koopwoning goed of het gaat om een voorlopig of een definitief energielabel.
 
Boete geen energielabel bij verkoop
In 2008 en kort daarna werden er nog geen sancties opgelegd wanneer mensen geen energielabel konden overleggen. Het leek in die tijd ook niemand te interesseren. Inmiddels is dat veranderd. Sinds 2015 is sanctionering wel mogelijk en sinds 2017 worden er ook boetes uitgedeeld. Voor particulieren kan die oplopen tot boven de €400,-.
 
In totaal is er al ca. 1,1 miljoen aan boetes uitgedeeld. Eind 2018 is er een opmerkelijke uitspraak van de Raad van State waarbij de boete juridisch niet in de haak blijkt te zijn. De minister gaat de kwestie onderzoeken en zolang zullen er geen boetes worden uitgedeeld. Ik raad u echter aan bij verkoop gewoon een definitief energielabel aan te vragen, nu het nog op deze eenvoudige manier kan.
 
Mieke de Kluijver, EMKA-makelaardij, Augustinusga, tel. 0512-350500, www.emkamakelaardij.nl