Bel ons nu
0512 350 500

Volg ons

facebook twitter

<< Terug

Verwachting woningmarkt 2019

Datum: 14 januari 2019Verwachting woningmarkt 2019

Zo rond de jaarwisseling geven allerlei experts hun mening over de ontwikkeling op de woningmarkt. Hoe ontwikkelen zich de huizenprijzen? Komt er nog minder aanbod? En wat gaat de hypotheekrente doen?
 
Over het algemeen voorspellen de experts dat de hypotheekrente in 2019 laag blijft, misschien iets hoger, maar nog steeds relatief laag. Het blijft dus aantrekkelijk om een woning te kopen. Was de NHG grens in 2018 nog €265.000,-, in 2019 is de NHG grens vastgesteld op €290.000,- en voor woningen met energiebesparende voorzieningen is het zelfs € 307.400,-. De prognose voor de huizenprijzen varieert van een stabilisering van de prijzen tot een gematigde stijging. Dit wordt eveneens veroorzaakt door een verminderend aanbod. Tot nu toe stegen de prijzen het hardst in de Randstad en de grote steden. Maar het lijkt dat daar het plafond is bereikt. Voor veel mensen is het niet meer op te brengen. Een deel haakt af en gaat huren, maar het is moeilijk om aan een huurwoning te komen en door de lage rente is een huis kopen in vele gevallen financieel aantrekkelijker.
 
Opvallend is de verschuiving naar het platteland. Daar zijn de huizenprijzen nog betaalbaar. Daarnaast gaan mensen rust en ruimte waarderen. Grotere afstanden woon-werk verkeer zijn geen punt. Het flex- en thuiswerken wordt steeds normaler, je kunt onderweg werken waardoor reistijd geen verloren tijd is. Belangrijk is in dat geval wel dat er snel internet aanwezig is, maar in alle Friese gemeenten wordt daar hard aan gewerkt. Daarmee lijkt de woningmarkt in onze regio steeds meer in trek te komen.

Mieke de Kluijver
EMKA-makelaardij